Algemene vragen

Kan ik bij u per vierkante meter (m2) bestellen?
1.1 Kan ik bij u per vierkante meter (m2) bestellen?
Ja, voor grind/split/zand per zak (20KG) of per big bag (900kg) of aangegeven hoeveelheid. Bent u onzeker wat de minimale bestel eenheid is, neem contact met ons op.
Wanneer is de leveringsdag bekend?
De leverings-dag is vaak bekend twee dagen voor de levering. U krijgt een mail met de tijdstip en de dag, op de dag zelf van de levering zal de chauffeur u bellen, zodat u instructies kan geven mits u er zelf niet aanwezig bent.

Moet ik bij de levering aanwezig zijn?
Het is natuurlijk het handigst als u thuis bent, maar u hoeft niet perse bij een levering aanwezig te zijn, houdt u dan wel uw mobiele telefoon aan zodat u eventueel telefonisch nog aanwijzingen kan geven.

Hoelang duurt de levering?
Tussen 1-7 werkdagen, Helaas zijn wij afhankelijk van derden voor onze transport, daarom kunnen wij geen gewenste dag binnen die 7 werkdagen garanderen tenzij, u een volle vracht besteld, U kunt wel u voorkeur opgeven in de opmerkingen bij bestelling, zegt u niets, dan wordt de bestelling zo spoedig mogelijk geleverd.

Waar kan ik de stenen bekijken?
U kunt de stenen in de showtuin van de fabriek zelf bekijken, kijk voor het adres op www.excluton.nl.
Waarom kan ik niet onder rembours betalen?
U kunt bij ons niet onder rembours betalen omdat het transport apart wordt ingehuurd door de fabriek zelf. Er zijn dus drie partijen: de dealer Steengoedkoop.nl, de fabriek Excluton en een externe distributeur (verschillende transportbedrijven). Deze vaak wisselende transporteurs zijn niet ingesteld voor het betalen aan de wagen.
Waarom kan ik niet achteraf betalen?
Helaas worden rekeningen vaak niet betaald. De kosten van wanbetaling willen wij niet ten koste van de aan u geboden prijzen laten gaan. Wij kunnen zo goedkoop leveren omdat wij geen debiteurenbestand hebben en zo kunnen wij onze winstmarge minimaliseren.
Wat is een facet, ZF MF?
Een facet is aan afgeslepen rand op een tegel. Bij een betontegel met facet, MF, herkent u het als een gewone stoeptegel. Wilt u een strake tegel dan neemt u dus een tegel zonder facet ZF.
Wat moet ik met de big/minibag en de Euro pallets doen?
Een Euro pallet is €9,52 waard, dit verlies nemen we omdat het voor ons te duur is de pallet weer op te halen. U kunt de pallet ergens in de buurt inleveren en dus €9,52 overhouden of gewoon weggooien. De bag is geen statiegeld zak en kan gewoon weggegooid worden.
Kan ik minder dan een besteleenheid bestellen.
Nee, de besteleenheid is de minimale afname.
Met wat voor een vrachtwagen wordt er geleverd?
Levering geschiedt met een 18 meter traileroplegger met meedraaiende achteras
Message box text
op de trailer zit een klem arm met een actiradius van circa 2 meter. Wij leveren tot waar we kunnen komen met de vrachtwagen naar inzicht van de chauffeur. Oude binnensteden en oude arbeiderswijken met korte bochten en geparkeerde auto’s, zijn voornamelijk de moeilijk te bereiken plaatsen.

Grind & Split

Franse boomschors: specificaties
Franse boomschors: specificaties Franse boomschors wordt per liter verkocht, maar hoeveel weegt een liter Franse boomschors ongeveer? Hoeveel Franse boomschors heb ik nodig om 1 m2 tuin goed mee te bedekken? 1 liter Franse boomschors weegt circa 3,5 kilogram 1 m3 Franse boomschors weegt circa 250 kilogram Om te berekenen hoeveel Franse boomschors u voor uw tuin nodig heeft kunt u het best de onderstaande berekening toepassen: Een boomschors laag van 8 cm is voldoende als u in een streek zit met klei- of leemgrond, echter in een streek met zand- en humusrijke grond is dat niet afdoende daar onkruid zich daarin sneller kiemt. We adviseren daarom een ieder om een boomschors laag van 10 cm te hanteren. De formule die u moet hanteren is lengte x breedte x hoogte Voor een border van 10 meter bij 7 meter en een hoogte van 0.1 meter (laag van 10 cm) is dit: 10 x 7 x 0.1 = 7 m3 (circa 1750 kilogram)
Hoe leg ik een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind/split aan?
Het aanleggen van een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind is afhankelijk van hoe zwaar de oprit belast gaat worden. Hieronder vindt u aanleginstructies voor verschillende belastingen. De aanleg van een tuinpad of siertuin met geen of lichte belasting: Het aanleggen van een tuinpad of siertuin is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt U voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt u anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan. Op het anti-worteldoek strooit u eenvoudigweg het grind of split. Leg het grind/split ±5 cm dik voor een goede bedekking. De aanleg van een oprit of parkeerplaats met matig tot zware belasting: Voor de aanleg van een oprit of parkeerplaats waarop bijvoorbeeld auto’s gaan rijden, dient u allereerst een goede fundering aan te leggen om verzakkingen en ongelijkheden na verloop van tijd te voorkomen. Voor een fundering wordt meestal gebroken puin (ook wel menggranulaat genoemd) gebruikt met een laagdikte van 20-25 cm. Dit geheel wordt aangetrild met een trilplaat. Bovenop het gebroken puin legt u anti-worteldoek. Hierop kunt u eventueel grindplaten leggen voor een betere stabiliteit en drukbelasting en het creëren van een spoorvrije oprit of parkeerplaats. Op het anti-worteldoek of de grindplaten strooit u het grind of split. U heeft zo een zeer onderhoudsarme halfverharding gecreëerd! Hou als laagdikte ±5 cm. aan. Er zijn diverse formaten grind/split mogelijk voor op een oprit, de maat 8/16 is de standaardmaat en zeer geschikt om met auto’s e.d. op te rijden.
Hoe dik moet grind of split liggen?
Dat is afhankelijk van de toepassing waarvoor het grind/split gebruikt wordt. U kunt het volgende aanhouden: Bij een tuinpad en oprit waar alleen op gelopen of gefietst wordt:bij dit type licht gebruik is de standaard laagdikte 5 cm. Qua maat grind zijn er veel mogelijkheden: alles tussen 2 mm en 32 mm is mogelijk. Siertuin welke niet belopen wordt: De standaard laagdikte is 5 cm. Grind en split tussen 20 mm en 40 mm vragen een dikkere laagdikte van 6-7 cm. Grotere maten: afhankelijk van de maat ±6-10 cm. Tip: in bedrijfstuinen ziet men vaak dat gekozen wordt voor een grote laagdikte met een groot formaat waarmee het bijna geheel onderhoudsvrij wordt omdat onkruid geen kans krijgt! Oprit en parkeerplaats waarop gereden wordt: Hiervoor wordt een laagdikte van 7 cm aanbevolen. Formaten tussen 8-20 mm kunnen het beste gebruikt worden, zoals de maat 8/16. Let op een fundering met gebroken puin, dit is nodig voor de stabiliteit. Om het geheel berijdbaar en spoorvrij te maken, is het gebruik van grindplaten aangeraden.
Hoeveel grind of split heb ik nodig?
Wanneer u een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind of split wilt gaan aanleggen moet u uiteraard weten welke hoeveelheid u moet bestellen. Om uit te rekenen hoeveel grind of split u nodig heeft, heeft u het aantal vierkante meters nodig en de aan te vullen hoogte in meter. Het aantal vierkante meters vermenigvuldigt u met de aan te vullen hoogte in meters. De uitkomst van deze berekening is de benodigde hoeveelheid kubieke meters grind/split (m3). Een voorbeeld: U heeft een voortuin van 4 m1 bij 5 m1. Deze wilt U gaan bedekken met 5 cm grind of split. Om de benodigde hoeveelheid grind of split hiervoor uit te rekenen, doet U het volgende: 4 m1 x 5 m1 = 20 m2. 20 m2 x 0,05 m = 1 m3. U heeft dus totaal 1m3 grind of split nodig voor uw voortuin in dit geval. Aanvullend kunt U de volgende informatie aanhouden: • U kunt uitgaan van 75 kg per m2. U bedekt dus ±20 m2 met 1 m3 grind of split. Met 1 midibag a 0,5 m3 bedekt u ±10 m2. Met een midibag a 0,75 m3 bedekt u ±14 m2. • De benodigde laagdikte is 5-7 cm. Legt u het dunner, bestaat de kans dat u de ondergrond (anti-worteldoek e.d.) ziet. Legt u het veel dikker, dan wordt dit onprettig indien u er met de fiets of auto overheen rijdt Siertuin welke niet belopen wordt: De standaard laagdikte is 5 cm. Grind en split tussen 20 mm en 40 mm vragen een dikkere laagdikte van 6-7 cm. Grotere maten: afhankelijk van de maat ±6-10 cm. Tip: in bedrijfstuinen ziet men vaak dat gekozen wordt voor een grote laagdikte met een groot formaat waarmee het bijna geheel onderhoudsvrij wordt omdat onkruid geen kans krijgt! Oprit en parkeerplaats waarop gereden wordt: Hiervoor wordt een laagdikte van 7 cm aanbevolen. Formaten tussen 8-20 mm kunnen het beste gebruikt worden, zoals de maat 8/16. Let op een fundering met gebroken puin, dit is nodig voor de stabiliteit. Om het geheel berijdbaar en spoorvrij te maken, is het gebruik van grindplaten aangeraden.
Moet ik anti-worteldoek aanbrengen onder grind of split?
Ja, dit is zeker aan te raden. In vochtige periodes zullen onkruidzaadjes ontkiemen wanneer ze terecht komen op de grindverharding. Dit is zeker het geval bij kalkhoudende gesteentes. Door het plaatsen van anti-worteldoek onder het grind of split zal worteling bemoeilijkt worden. Dit heeft als gevolg dat de wortels van onkruiden zich hoofdzakelijk in de grind- of splitlaag zullen concentreren wat verwijderen een stuk makkelijker maakt. Aangezien het anti-worteldoek perfect waterdoorlatend is, zullen veel onkruiden tijdens een droge periode al snel een gebrek aan water vertonen, waardoor het merendeel vanzelf zal uitdrogen en afsterven. De overblijvende onkruiden kunnen gemakkelijk verwijderd worden doordat de wortels zich nauwelijks kunnen vastzetten in een grindbodem.

Bestrating

Ik constateer een tintverschil, wat nu?
Tint-verschillen tussen diverse pallets stenen, klinkers en tegels komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar voor een optimale resultaat. Mocht u bij tegels een tint-verschil opmerken, maak dan beide tegels nat, is het verschil nu weg dan komt het teint-verschil door het vocht. Is het tint-verschil klein, meng alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met steengoedkoop.nl.
Er zitten vlekken op mijn bestrating, wat nu?
Gooi een emmer warm water over de bestrating. Gebruik eventueel een sopje van warm water met wat zachte zeep, allesreiniger (beton- of gebakken steen) voor de rest van de vlek. U kunt ook gebruik maken van speciale vlekverwijderaars. Let op! Laat u voor aanschaf en gebruik van reinigingsmiddelen uitermate goed adviseren: voorkomen is beter dan genezen! Daarnaast adviseren wij u speciale schoonmaakmiddelen altijd eerst uitproberen op een onopvallend stukje bestrating: mocht het middel dan te agressief zijn of niet werken is er nog geen schade aangericht!
Er groeit groen alg/mos op mijn bestrating, wat nu?
Groene alg groeit overal en zeker op sierbestrating. Wel is het van de ene soort makkelijker te verwijderen dan van de andere. De alg groeit met name als het langere tijd vochtig is en als de zon weinig schijnt. Met name dus in de herfst en in de winter en het begin van het voorjaar. Het verwijderen van de aanslag kunt u het beste doen met een schrobber, warm water en groene zeep. Gebruikt u een alg-verwijderaar; probeer dan altijd eerst op een klein onopvallende stukje in de tuin om te kijken of het product de kleur en de structuur van de tegel niet aantast.
Hoe maak ik mijn bestrating schoon?
Net als in huis is het belangrijk dat u het schoonmaken regelmatig doet. Begin met wekelijks vegen van de bestrating, gebruik hiervoor een bezem met zachte haren. Veeg wanneer de bestrating droog is. Zorg dat er geen bladeren en vuil op een hoopje blijft liggen, het loog van de bladeren en vuil zal langzamerhand in de bestrating trekken. Naast het droog vegen, maakt u ook uw bestrating schoon met water, gebruik schoon water (kraan of regenwater) maar geen water uit de sloot. Voor beton- en gebakken bestrating maakt u een sopje van schoon water en allesreiniger. Voor natuursteen gebruikt u alleen water of eventueel een speciale reiniger.
Mag ik mijn bestrating met een hogedrukspuit reinigen?
Gebruik de hogedrukspuit niet op (sier)bestrating! De nadelen zijn veel groter dan de voordelen. U beschadigd het oppervlak van uw tegels. Daardoor zal de bestrating eerder verkleuren, de eventuele coating wordt aangetast en vuil en alg zal veel sneller terugkomen en is dan ook nog moeilijker te verwijderen.gebruik schoon water (kraan of regenwater) maar geen water uit de sloot. Voor beton- en gebakken bestrating maakt u een sopje van schoon water en allesreiniger. Voor natuursteen gebruikt u alleen water of eventueel een speciale reiniger.
Kan mijn bestrating verkleuren?
Alle betonproducten en de meeste natuursteentegels kunnen gaan verkleuren, de vraag is alleen hoe sterk. Dit is afhankelijk van het product en de situatie. Of een betonsteen door en door gekleurd is maakt niet uit, verkleuren zal bestrating altijd. Over het algemeen zijn het de genuanceerde artikelen die het meeste verkleuren. De kleuren worden valer en daarom is de nuancering na verloop van tijd minder opvallend. Egale kleuren zullen ook valer worden, maar zeer gering en dit zal minder opvallen.

Onderhoud

Hoe verwijder ik vlekken die zijn veroorzaakt door bladeren?
Pas altijd op voor bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten (looi)zuren die in de tegels trekken. Deze (looi)zuren zijn sterker dan een impregneermiddel en/of coating. Het is daarom noodzaak om bladeren zo snel mogelijk van de bestrating te verwijderen. Eventuele vlekvorming zal door regelmatig onderhoud en regen geleidelijk weer verdwijnen.
Hoe maak ik mijn bestrating schoon?
Net als in huis is het belangrijk dat u het schoonmaken regelmatig doet. Begin met wekelijks vegen van de bestrating, gebruik hiervoor een bezem met zachte haren. Veeg wanneer de bestrating droog is. Zorg dat er geen bladeren en vuil op een hoopje blijft liggen, het loog van de bladeren en vuil zal langzamerhand in de bestrating trekken. Naast het droog vegen, maakt u ook uw bestrating schoon met water, gebruik schoon water (kraan of regenwater) maar geen water uit de sloot. Voor beton- en gebakken bestrating maakt u een sopje van schoon water en allesreiniger. Voor natuursteen gebruikt u alleen water of eventueel een speciale reiniger.
witte vlekken op mijn bestrating?
Verschijnen er witachtige vlekken op uw bestrating ? Geen nood, het gaat om kalkuitbloei. Deze manifesteert zich als witte sluiers of strepen. Onze producten worden vervaardigd met natuurlijke grondstoffen zoals water, granulaten en uiteraard cement. Aangezien kalkuitslag een 100% natuurlijk verschijnsel is, dat zich voordoet bij alle producten op basis van cement, kunnen wij dit ondanks alle kwaliteitscontroles niet uitsluiten. We maken daarbij een onderscheid tussen primaire en secundaire kalkuitslag. Primaire kalkuitslag ontstaat tijdens het productieproces. Er treedt een chemische reactie op tussen het aanmaakwater en het cement waardoor ‘vrije kalk’ ontstaat. Die vermengt zich met het water en wordt door microscopische kleine kanaaltjes naar de oppervlakte getransporteerd. Hier komt de kalk in contact met CO2 uit de lucht en zet zich af in de vorm van ‘kalkuitslag’. Door onze steeds betere productietechnieken wordt het fenomeen beperkt tot een minimum maar uitsluiten kan niet. Secundaire kalkuitslag komt voor in de eerste twee jaren van de verwering. Deze vorm van aanslag komt slechts in geringe mate voor, aangezien in verhard beton de vrije kalk nog nauwelijks naar het oppervlak kan migreren. Belangrijk is te weten dat kalkuitslag de kwaliteit van het beton op geen enkele manier beïnvloedt. Kalkuitslag kan dus nooit een reden zijn voor weigering of prijsvermindering van onze producten. Verwijderen van kalkuitslag In contact met lucht carboniseert vrije kalk vrij snel. De kalkuitslag zal dus na verloop van tijd vanzelf verweren. Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het helaas duurt. Geduld is de beste remedie tegen kalkuitslag! U wilt er toch iets aan doen ? Er zijn in de handel producten verkrijgbaar om kalkuitslag te behandelen. Denk er echter aan dat de textuur en kleur van uw bestrating door het gebruik van chemische reinigingsmiddelen lichtjes kunnen wijzigen en neem een aantal voorzorgsmaatregelen:
Mag ik een kalkuitbloeiverwijderaar op alle bestrating gebruiken?
Zeer zeker niet: deze middelen bevatten zuren die uw bestrating onherstelbaar kunnen beschadigen! Wij adviseren u uw lokale specialist te raadplegen voor deskundig advies.

Verwerking

Welke bestrating mag ik aftrillen?
Over het algemeen geldt: Tril geen bestrating af die groter is dan 30×30 cm, dunner is dan 6 cm, natuursteen of gecoate tegels. Tril ook niet aan indien de bestrating niet recht is aangelegd. Bij twijfel: raadpleeg bij ons Ga omzichtig te werk en gebruik een trilplaat met rubberen mat bij strakke bestrating zonder facet om beschadigingen aan de deklaag te voorkomen. Gebruik bij de grotere maten geen trilplaat, maar een rubberen hamer.
Wanneer moet ik StabiKing door het zandbed mengen?
Over het algemeen mengen we StabiKing door het zandbed bij het aanleggen van bestrating groter dan 30×30 cm. Een gestabiliseerd zandbed heeft als functie uw bestrating een degelijke ondergrond te geven zodat uw bestrating niet beweegt als u er overheen loopt.bestrating zonder facet om beschadigingen aan de deklaag te voorkomen. Gebruik bij de grotere maten geen trilplaat, maar een rubberen hamer.
Hoeveel StabiKing moet ik gebruiken?
Verbruik over 5 m2 een zak van 25 kg StabiKing door het zand. Na het verwerken de bestrating goed nat maken en de vloer 7 dagen laten uitharden, anders heeft u kans dan de bestrating weer los komt te liggen
Kan ik natuursteentegels op zand straten?
Nee, ons advies is om te straten op FundiKing met StabiKing. Dit zorgt voor een goed drainerende ondergrond waardoor vochtproblemen en vlekvorming vanuit de ondergrond worden voorkomen.